Sådan kan du tage hånd om manglende sygdomsaccept ved diabetes

Behandleren kan faktisk gøre sit til udviklingen af manglende sygdomsaccept, ved ikke at tage situationen alvorligt. Dette sker ved at behandleren så at sige “trøster” patienten.

“Trøster” er måske et forkert ord, men det er ihvertfald uheldigt hvis behandleren underspiller sygdommens alvor. det kan ske ved f.eks. at forklare patienten, at han eller hun blot har en “mild diabetes”. En anden stor fejl er at sige, at “alt er OK” til patient, der netop døjer med en dårlig metabolisk kontrol. At støtte en person i at udvise en forkert adfærd, er en stor misforståelse. Det vil blot føre til, at man som person med diabetes tror, at sygdommen ikke er alvorligt, og at en effektiv kontrol ikke er vigtig. Det er således afgørende, at man har et godt og ærligt samarbejde med sin behandler.

SE OGSÅ Sådan undgår man sportslige selvmål

På den anden side må behandleren undgå at gå den modsatte grøft, dvs. beskrive sygdommen og dens risici og konsekvenser i dramatiske termer. Hos den person der allerede undertrykker sin angst ved hjælp af manglende sygdomsaccept, at det direkte som at kaste benzin på bålet. Kommunikation der fremmer angst kan føre til at personens sygdomsaccept bliver endnu mindre. Behandlerens bør således være bevidst om, på hvilken måde informationen skal gives. For at undgå den uhensigtsmæssige eller manglende accept af sygdommen, har man som person med diabetes brug for specifik information, der er afstemt efter netop ens personlige situation. De personer der bruger den manglende sygdomsaccept som et redskab til at tackle angst, skal hjælpes til at fokusere på egenomsorgen. Det er et vigtigt budskab, at det rent faktisk er muligt at reducere risikoen for fremtidige senkom-plikationer betydeligt, ved hjælp af netop egenomsorg.

SE OGSÅ De bedste tips til at komme igennem en travl uge

For den person med diabetes der mangler indsigt i sygdommen, eller er misinformeret om dens alvor, består den sundhedspædagogisk indsats i, at undervise og informere om sygdommens alvor. Og at fremhæve at egenomsorg er af afgørende betydning for udviklingen af senkomplika-tioner. Dertil kommer en grundig uddannelse og rådgivning omkring det ernæringsmæssige og selvfølgelig behandlingen.

Så har du diabetes bør du lære så meget om sygdommen som du orker. Viden kan være vejen til en bedre egenomsorg, og det kan være vejen til at slippe af med angsten.

Hvis du vil vide mere om diabetes kan du gå til www.sukkersyge.com. Har du lyst til at stille spørgsmål eller debatere, så mød andre med diabetes på www.diabeteschat.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *